Selasa, 18 Mac 2008

Pilihanraya 2008

Akhirnya keputusan pilihanraya memihak kepada Barisan Nasional (memenangi lebih 50% kerusi Parlimen), walaubagaimanapun majoriti menurun dan empat buah negeri jatuh ke tangan parti lawan (Pulau Pinang (DAP), Kedah (PAS), Selangor (PKR) dan Perak (Kerajaan Campuran PAS, DAP dan PKR).
.
Saya ada terbaca sebuah artikel di dalam Mingguan Malaysia, katanya pilihanraya 30 sen (akibat kenaikan harga minyak sebanyak 30 sen). Dalam artikel tersebut ada menyebut antara kegagalan BN mendapat majoriti 2/3 kerana isu kenaikan harga minyak yang menyebabkan harga barang lain turut meningkat (secara tak langsung melemahkan kuasa beli).
.
Harap-harap isu ini dapat ditangani dengan baik. Kepada pemimpin sekalian, laksanakan janji yang telah dibuat, perbaiki kehidupan rakyat, jika tidak tahulah nasib anda di pilihanraya akan datang.
.
(Petikan dari artikel hembusan.blogspot)
I - Kepadamu ahli-ahli politik yang membuat pelbagai kenyataan yang bersifat kontroversi atau pun tidak: Citation is always needed. Berikan saya fakta, statistik, graf dan carta pai.


II - Kepadamu media arus perdana, etika kewartanan yang baik adalah sesuatu yang sangat diperlukan oleh rakyat Malaysia, khususnya buat masa ini. Berikan saya berita yang adil, telus, tidak memfitnah dan tidak juga memprovokasikan semangat perkauman.
Sabda Rasulullah sallahualayhi wassalam:

"Tidak masuk Syurga orang yang menabur fitnah." (Hadith riwayat Imam Muslim)


III - Kepadamu rakyat Malaysia yang beragama Islam khususnya, Allah telah berfirman:

"Wahai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." (Al Hujurat ayat 6)

Tiada ulasan: