Rabu, 30 Julai 2008

Cho kembai ke RahmatullahSetiap insan pasti merasa saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan, hanya amalan yang dibawa


.
Pada tarikh 26 Julai 2008 (waktu subuh) abang sulung saya Ahmad Zaini Alias (Cho) telah kembali ke Rahmatullah akibat serangan jantung. Kehilangan Cho amat saya rasai kerana saya banyak terhutang budi kepada Cho. Sejak dari zaman persekolahan (awal 80an), saya kerap berkunjung ke rumah Cho terutamanya ketika cuti sekolah.


.
Cho berkahwin dengan Kak Nah (dikurniakan dengan 2 orang cahaya mata (Emi dan Dilah). Saya pernah menumpang dirumah Cho lebih kurang 4-5 tahun, bermula dari tahun 1995 hingga 2000 (dari zaman belajar (ADIA) hingga bekerja). Cho seorang yang bertanggungjawab. Cho menanggung pengajian saya ketika Diploma dan turut membantu saya ketika mencari pekerjaan, selayaknya beliau menjadi abang sulung saya.


.
Cho amat baik hati dan pemurah. Seorang yang senang hati. Wardah juga agak rapat dengan Cho hingga merasakan Cho macam abang kandungnya olehkerana perwatakan Cho itu sendiri (mudah didekati, suka bergurau dan suka menyakat).


.
Saya tidak dapat menahan sebak di dada terutamanya ketika Alang, Abang Teh, Andak dan saya memandikan jenazah Cho. Kenangan bersama semasa hayat Cho datang menerpa menyebabkan saya hampir teresak-esak hingga Abang Teh menegur saya (Cho dah tiada, yang kita mandikan ni hanya jasadnya).


.
Saya berdoa semoga Cho ditempatkan oleh bersama-sama dengan orang-orang yang beriman disisi Allah. Kepada yang membaca entri ini saya mohon untuk turut bersama-sama membaca surah Al-Fatihah buat Cho. Al-Fatihah.

Tiada ulasan: