Ahad, 6 September 2009

Kisah di zaman Nabi Musa AS

Pada suatu ketika Bani Israel ditimpa musim kemarau yang berpanjangan. Mereka berkumpul dan datang menemui nabi. Mereka berkata: "Ya Kaliimallah! Berdoalah kepada Tuhanmu agar Dia menurunkan hujan kepada kami." Berangkatlah Nabi Musa bersama kaumnya menuju ke padang pasir yang luas. Dengan jumlah yang ramai itu mereka berdoa dalam keadaan lusuh dan penuh debu, haus serta lapar. Nabi Musa berdoa: "Ilaahi! Asqinaa ghaitsak...wansyur 'alaina rahmatak..." Selepas itu langit tetap saja terang benderang, matahari pun bersinar makin berkilauan. Maknanya segumpal awan pun tidak muncul jua.
.
Kemudian Nabi Musa berdoa lagi: "Ilaahi...asqinaa..." Allah pun berfirman kepada Nabi Musa, maksudnya: "Bagaimana Aku akan menurunkan hujan kepada kalian sedangkan di antara kalian ada seorang hamba di kalangan yang hadir berdoa bermaksiat sejak 40 tahun lalu. Umumkanlah di hadapan manusia agar dia berdiri di hadapan kalian semua. Kerana dialah Aku tidak menurunkan hujan untuk kalian..." Lalu Nabi Musa pun berteriak di tengah-tengah kaumnya: "Wahai hamba yang bermaksiat kepada Allah sejak 40 tahun...keluarlah ke hadapan kami...kerana engkaulah hujan tidak turun..." Seorang lelaki melirik ke kanan dan kiri. Tidak seorang pun yang keluar di hadapan manusia. Saat itu pula dia sedar kalau dirinyalah yang dimaksud.

Dia berkata dalam hatinya: "Kalau aku keluar ke hadapan manusia, maka akan terbuka rahasiaku. Kalau aku tidak berterus terang, maka hujan pun tidak akan turun." Hatinya pun gundah gulana. Air matanya pun menetes, menyesali perbuatan maksiatnya, sambil berkata di dalam hati: "Ya Allah! Aku sudah bermaksiat kepada-Mu selama 40 tahun. Selama itu pula Engkau menutupi aibku. Sungguh sekarang aku bertaubat kepada-Mu, maka terimalah taubatku."

Tidak lama selepas pengakuan taubatnya itu, awan-awan tebal pun muncul. Semakin lama semakin tebal menghitam dan akhirnya turunlah hujan. Nabi Musa kehairanan. "Ya Allah, Engkau sudah turunkan hujan kepada kami, namun tidak seorang pun yang keluar di hadapan manusia." Allah berfirman, maksudnya: "Aku menurunkan hujan kepada kalian oleh sebab hamba yang kerananya hujan tidak kunjung turun."
.
Nabi Musa berkata: "Ya Allah! Tunjukkan padaku hamba yang taat itu." Allah berfirman, maksudnya: "Ya Musa, Aku tidak membuka aibnya padahal dia bermaksiat kepada-Ku. Apakah Aku membuka aibnya sedangkan dia taat kepada-Ku!"
.

7 ulasan:

maiyah berkata...

salam.. alhamdulillah.. satu semangat wat sy :D

Webmaster@Echam berkata...

Huh... insaf aku baca....

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

salam...syoq baca...insaf..ni lah yang dikatakan...kerana nila setitik....nak buat pembetulan sikit nih...anak kami 4 org saja...yg sorang lagi tu adik isteri saya....

kakcikseroja berkata...

Mudah2an Allah juga menutup aib kita sewaktu kita hidup mahupun setelah kita tiada...

Pn Kartini berkata...

Salam..
Pengkongsian ilmu yg menarik...tq:)

ZOOL@TOD berkata...

Kadang-kadang secara tidak sengaja kita bercerita aib orang lain. Ingatan untuk diri sendiri supaya lebih berhati-hati bila berkata-kata.

Kepada Alimaz, tu doa saya tu.... Amin.

al-lavendari berkata...

bnyak teladan dari kisah ini:

pertamanya - Allah sentiasa menerima taubat hambanya yang benar2 ikhlas bertaubat walau sebanyak mana dosanya.

kedua - jgn membuka aib orang lain

ketiga - Allah sentiasa menyayangi hambanya. Tq